De zwemdiploma’s A, B en C zijn drie niveaus van officiële zwemdiploma’s in Nederland. Ze zijn op nationaal niveau te behalen en ze testen de zwemvaardigheid van zwemmers op verschillende niveaus.

Wat je moeten weten over zwemdiploma A, B en C

Het zwemdiploma A is het eerste en meest basale niveau en wordt verstrekt aan kinderen die aantonen dat ze veilig kunnen zwemmen en enkele basisvaardigheden beheersen. Daarna komen zwemdiploma’s B en later ook nog C. Deze diploma’s zijn niet verplicht, maar uiteraard wel aan te raden om te doen. 

Het zwemdiploma B is het volgende niveau en richt zich op het verbeteren van de zwemvaardigheden (geleerd bij het A diploma) en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Hieronder vallen bijvoorbeeld het wenden en keren, zwemmen op een redelijk tempo en het duiken door een gat op verdere afstand dan bij het A diploma.

Het zwemdiploma C is het hoogste niveau en is bedoeld voor kinderen die gevorderde zwemvaardigheden bezitten en in staat zijn om verschillende zwemslagen te beheersen, zoals de schoolslag, de rugslag en de borstcrawl.

Waarom is een zwemdiploma nodig?

Het zwemdiploma is een officieel document dat aantoont dat iemand de zwemvaardigheid heeft om veilig te kunnen zwemmen. Dit is belangrijk omdat zwemmen een fysieke vaardigheid is wat nodig is om te kunnen overleven in het water. En in Nederland hebben we veel water met alle rivieren, sloten, zeeën en zwembaden.

Bovendien is zwemmen, naast een gezonde vorm van recreatie, ook een leuke en sociale bezigheid. Door het behalen van een zwemdiploma tonen kinderen aan dat ze goede zwemmers zijn. En dat geeft hun een gevoel van trots waardoor ze het zwemmen in het algemeen een stuk leuker gaan vinden. Ouders sturen hun kinderen samen met hun vriendjes met een gerust hart naar het zwembad!

Nog geen zwemdiploma? Klik op de knop hieronder en schrijf je in voor zwemles ABC!

Kunnen volwassenen ook een zwemdiploma halen?

Jazeker, ook volwassenen kunnen hun zwemdiploma halen. In Nederland zijn er zwemdiploma’s voor volwassenen die op een vergelijkbare manier behaald kunnen worden als de zwemdiploma’s voor kinderen. Er bestaan drie niveaus van zwemdiploma’s voor volwassenen: het zwemvaardigheidsdiploma, het zwemvaardigheidsdiploma Plus en het zwemvaardigheidsdiploma Extra. Deze diploma’s bewijzen dat een volwassene de vaardigheden bezit om veilig te kunnen zwemmen. Net zoals bij kinderen eigenlijk.

Ook voor volwassenen is het zeer verstandig om een zwemdiploma te hebben. Overschatting ligt vaak op de loer, vooral bij het zwemmen in de zee met stroming. Ook neemt de toestroom van volwassen zwemmers toe die komen uit landen waar het helemaal niet vanzelfsprekend is dat er zwemles gegeven wordt. Vooral deze mensen hebben baat bij gedegen zwemles en kunnen starten met het zwemles A traject.

Ook snel je zwemdiploma A, B of C halen?

Wij bieden een unieke zwem abc-traject aan waarbij jouw kind sneller zijn of haar zwemdiploma haalt. Onze privé zwemles in Amsterdam zorgt er tevens voor dat ieder kind maximale aandacht krijgt tijdens de zwemlessen. Wacht dus niet langer en schrijf je in voor het abc-traject van Van der Wal Sport- en Zwemacademie!

Veelgestelde vragen over het zwemdiploma

Wat moet je kunnen voor zwemdiploma A?

Iemand met een zwemdiploma A kan in ieder geval het volgende laten zien:

  • Met kleren aan te water gaan en vervolgens een klein afstandje zwemmen;
  • Watertrappelen;
  • 4 verschillende zwemslagen technisch beheersen;
  • Drijven op de buik en op de rug;
  • Zich goed oriënteren in het water, ook bijvoorbeeld door een gat zwemmen.

Hoe lang duurt zwemdiploma A?

Dit ligt natuurlijk aan de zwemmer in kwestie. Maar over het algemeen duurt een zwemles A traject ongeveer 1,5 jaar. Dit komt neer op ongeveer 48 zwemuren.

Welke zwemdiploma is verplicht?

Er zijn in Nederland geen zwemdiploma's die bij wet verplicht zijn. Wel is het wettelijk vastgesteld dat als je geen zwemdiploma hebt, en je bent nog geen 18 jaar, je onder begeleiding moet zwemmen met iemand die wél een zwemdiploma heeft.

×