Om op een efficiënte manier vooruit te komen in het water zijn er verschillende soorten zwemslagen. Elke zwemslag heeft een eigen stijl en unieke eigenschappen. Hier behandelen wij vier zwemslagen, namelijk de schoolslag, de borstcrawl, de rugslag en de vlinderslag.

De schoolslag

De schoolslag is een zwemslag die als eerste wordt aangeleerd bij zwemles. Deze slag wordt het meest gezwommen door de banenzwemmers. Met deze zwemslag beweeg je niet snel door het water, maar het is wel een efficiënte beweging. Het kost weinig energie waardoor er wel grote afstanden overbrugd kunnen worden. 

Met de schoolslag duw je met je armen het water opzij en naar achteren. De benen maken een trapbeweging naar achter waardoor jij jezelf vooruit duwt. Door deze bewegingen te herhalen kom je vooruit in het water. Bij deze beweging is het van belang dat de timing juist is, zodat je efficiënt vooruit komt. 

De borstcrawl

De borstcrawl is ook een erg populaire zwemslag. Deze zwemslag is de snelste manier om voort te bewegen in het water. Maar deze zwemslag kost best veel energie waardoor je armen al snel verzuren. De borstcrawl vraagt daarom ook veel van de spieren in het bovenlichaam en spreekt alle spieren aan vanwege de constante beweging. 

Bij de beweging van de borstcrawl worden de armen in een alternerende beweging bewogen vanuit de schouder. De ellebogen worden dicht bij het lichaam gehouden en de handen in een golvende beweging van de heup naar de borst. De benen blijven constant trappelen. Door je hoofd mee te draaien met de armen die de slag gaan maken zijn dat de beste momenten om adem te halen. 

Rugslag

De rugslag wordt in tegenstelling tot de vorige zwemslagen op de rug uitgevoerd. Door middel van de armen en de benen beweeg je vooruit in het water. Met deze zwemslag worden voornamelijk de rugspieren gebruikt en ontwikkeld. 

De zwemslag begint op de rug. De armen maken een zwaaibeweging uit het water en wisselen af om zo het water weg te duwen en vooruit te komen. De benen maken een snelle trappel beweging om ook zo vaart te creëren. Let hier goed op dat de timing juist moet zijn om zo efficiënt mogelijk vooruit te komen.

Vlinderslag

De vlinderslag is een geavanceerde zwemslag en is moeilijk om te leren. Deze slag is voortgekomen uit de schoolslag en is daarbij ook één van de jongste zwemslagen. Daarnaast is deze zwemslag ook erg zwaar. Maar wanneer hij juist wordt uitgevoerd is het een snelle manier om voort te bewegen in het water. 

Bij deze zwemslag bewegen de armen gelijktijdig en golvend om vooruit te komen. Belangrijk is, is dat de armen in een rechte lijn blijven en tegelijk bewegen. Wanneer de armen naar voren bewegen worden ze uitgestrekt en wanneer ze naar achteren bewegen worden ze gebogen. De benen bewegen snel op en neer, maar dit gebeurt ook tegelijk. Er wordt dus niet afgewisseld en alles gebeurt in één beweging. De benen moeten in lijn blijven met de romp voor een soepel en efficiënte beweging. Bij deze zwemslag is het ook van belang om een juiste ademtechniek te hebben. Het beste is om de adem in te houden wanneer het hoofd onder water is, om dan snel in en uit de ademen wanneer het hoofd boven water is. 

Ook meer zwemslagen leren?

Meld je dan ook voor onze leuke zwemlessen in Amsterdam! Wij leren je spelenderwijs, en in kleine groepen, om je zwemvaardigheid te verbeteren. Zwemmen is leuk bij Van der Walsport!

Veelgestelde vragen over de zwemslagen

Met welke zwemslag gebruik je de meeste spieren?

De zwemslag waar de meeste spieren mee gebruikt worden is de vlinderslag. Met deze slag gebruik je veel de arm- en rugpsieren waardoor deze hard worden getraind. Ook wordt veel de buikspieren en core gebruikt, omdat het bovenlichaam iedere keer uit het water moet komen. Daarnaast worden de benen ingezet om het lichaam stabiel te houden tijdens de zwemslag.

Welke zwemslag verbrand de meeste calorieën?

De zwemslag die de meeste calorieën verbrand is de vlinderslag. Gezien de vlinderslag de moeilijkste zwemslag is en het meest vraagt van je lichaam, verbrandt deze zwemslag de meeste calorieën. Een persoon van 75kg verbrandt met een uur lang de vlinderslag doen 866 calorieën. Gezien de vlinderslag een lastige slag is om te leren, is dit niet voor iedereen weggelegd. Mocht je een zwemslag zoeken die makkelijker uit te voeren is en nog steeds veel calorieën verbrandt, is de borstcrawl een goed alternatief. Met de borstcrawl verbrandt een persoon van 75 kilo tussen de 654 en 772 calorieën per uur, afhankelijk van hoe snel en met hoeveel kracht deze zwemslag wordt uitgevoerd.

Welke zwemslag is het meest geschikt voor open water zwemmen?

De meest geschikte zwemslagen voor het open water zwemmen zijn de borstcrawl en de schoolslag. Er komen namelijk veel omgevingsfactoren kijken bij het open water zwemmen, zoals golven en de stroming. Wanneer er weinig tot geen omgevingsfactoren het zwemmen beïnvloeden, is de schoolslag geschikt. Met deze slag kom je efficiënt vooruit, waardoor een lange tijd gezwommen kan worden. Wanneer er wel golven en stroming is in het water, is de borstcrawl een betere keuze. Met de schoolslag ben je minder snel dan de borstcrawl, waardoor je eventueel niet vooruit komt tegen de stroming in. De borstcrawl is de snelste schoolslag, waardoor dit meer geschikt is tijdens deze omgevingsfactoren.

×