Gesloten van 23 December t/m 7 Januari. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar – Team van der wal sport en zwemacademie

Zwemles met échte aandacht

Vanaf welke leeftijd moet je beginnen aan zwemles?

Zwemmen is niet alleen een geweldige vorm van lichaamsbeweging, maar ook een belangrijke vaardigheid voor later. Vooral in een land met veel natuurlijk- en recreatief water is het verstandig dat kinderen goed leren zwemmen, maar vanaf welke leeftijd moet je beginnen met zwemles? Dat is een belangrijke vraag voor de ouders. Soms wil je zo vroeg mogelijk beginnen, en in andere situaties kan het beter zijn om even te wachten.

Zwemles vanaf welke leeftijd?

In veel landen, waaronder ook Nederland, wordt aanbevolen om op jonge leeftijd al met zwemles te beginnen. Meestal wordt er ook begonnen op een 4 of 5 jarige leeftijd. Op deze leeftijd zijn kinderen over het algemeen fysiek en emotioneel klaar om de basisprincipes van zwemmen te leren. Ook wij vinden dit een prima leeftijd om voor het eerst zwemles te ervaren. Waarom?

  1. Op deze leeftijd zijn kinderen avontuurlijk, nieuwsgierig en erg actief. Contact met water zal zeker een rol spelen in hun ontwikkeling, bijvoorbeeld in een (tropisch) zwembad, in de zee of gewoon in een recreatieplas. Ze kunnen gemakkelijk zelf in het water terechtkomen, ook op plekken waar geen toezicht is. Vroege zwemlessen kunnen hen dan de basisvaardigheden leren zodat ze het hoofd goed boven water kunnen houden en zichzelf veilig naar de kant kunnen zwemmen.
  2. We zien dit vaak tijdens de zwemles: leren zwemmen creëert zelfs voor de wat schuwere kinderen een hoop zelfvertrouwen en trots. Helemaal als ze met hun A-diploma mogen wapperen! Ook leren ze vroeg met water om te gaan waardoor ze later minder of geen angst ervoor ontwikkelen.
  3. Zwemlessen bieden ook mooie kansen voor sociale interactie met andere kinderen. Vriendjes zijn tijdens of na de lessen zo gemaakt!

Ieder kind ontwikkelt zich anders

Het is echter belangrijk om te weten dat kinderen zich op verschillende leeftijden ontwikkelen, en er is geen ‘one-size-fits-all’-benadering voor het bepalen van de juiste leeftijd om te beginnen met zwemles. Sommige kinderen kunnen eerder klaar zijn dan anderen, terwijl sommigen wat meer tijd nodig hebben om comfortabel te worden in het water. Gelukkig passen onze instructeurs de zwemlessen hierop aan zodat ieder kind evenveel aandacht krijgt dat het verdient!

Bovendien zijn er zwemlessen beschikbaar voor baby’s en peuters, vaak bekend als zogeheten “watergewenning.” Deze lesjes zijn bedoeld om kinderen op jonge leeftijd vertrouwd te maken met water en hen te helpen ontspannen in het water. Terwijl baby’s en peuters niet noodzakelijkerwijs leren zwemmen in de traditionele zin, kunnen deze lesjes wel helpen om ze voor te bereiden op reguliere zwemles als ze boven de 4 jaar oud zijn.

Is zwemles verplicht vanaf een bepaalde leeftijd?

Nee, in de wet staat niet dat kinderen vanaf een bepaalde leeftijd op zwemles moeten. Sterker nog, zwemles is niet verplicht. Wel worden alle ouders met kinderen in Nederland aangespoord om wel op een gegeven moment met zwemles te starten. Voor de één is dat op 4-jarige leeftijd, voor de ander is dat pas op 6-jarige leeftijd. Beginnen met zwemles betekent overigens ook niet dat dit altijd op 4-jarige leeftijd moet. Is jouw kind hier fysiek of emotioneel nog niet aan toe? Geen probleem, dan begin je gewoon wat later. Leuke tip: onze instructeurs zijn gespecialiseerd in het begeleiden van jonge zwemmers naar hun eerste zwemdiploma. Wij kennen de angsten die kinderen voor zwemles of voor water kunnen hebben. Neem vooral eens een kijkje op onze zwem ABC pagina voor meer informatie over zwemles ABC!

Denk je dat jouw kind klaar is voor zwemles? Neem contact met ons op en maak een afspraak!

van der wal sport zwemlessen
blijf je zwemvaardigheid trainen bij Van der Wal Sport

Meld je meteen aan voor

zwemles!

Van der Wal Sport- en Zwemacademie werkt met het A-B-C diploma van ZwemOnderwijs Nederland. Het verschil met het reguliere A-B-C van NRZ of Sep en Sop-diploma’s

Waar is zwemmen goed voor?

Waar is zwemmen goed voor?

Mensen houden van veel verschillende sporten. Voetbal, basketbal, hockey, etc. De meest complete sport voor je spiergroepen is zwemmen.
Zwemveiligheid: 5 Essentiële Tips

Zwemveiligheid: 5 Essentiële Tips

Het is belangrijk om te zorgen voor een optimale zwemveiligheid. In deze blog delen we vijf essentiële tips om ervoor te zorgen dat je veilig en met plezier kunt zwemmen.
Waarom zit er chloor in zwembadwater?

Waarom zit er chloor in zwembadwater?

In dit artikel vertellen we je waarom er eigenlijk chloor in het zwemwater zit van de meeste zwembaden.