Gesloten van 23 December t/m 7 Januari. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar – Team van der wal sport en zwemacademie

Zwemles met échte aandacht

Waarom zit er chloor in zwembadwater?

zwemles amsterdam noord

Als je ooit een zwembad hebt bezocht, ben je waarschijnlijk bekend met de kenmerkende geur van chloor die in de lucht hangt. Maar waarom wordt chloor eigenlijk aan het zwembadwater toegevoegd? In dit artikel zullen we dit onderwerp nader onderzoeken en de redenen achter het gebruik van chloor in zwembaden ontdekken. Ook bij Van der Wal Sport gebruiken wij natuurlijk chloor.

Waarom chloor?

Chloor wordt gebruikt in zwembaden vanwege zijn desinfecterende eigenschappen. Het speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezonde en veilige zwemomgeving. Wanneer mensen zwemmen, dragen ze allerlei micro-organismen, zoals bacteriën en virussen, met zich mee. Zelfs de beste filterinstallatie kan niet voorkomen dat deze micro-organismen het zwembadwater binnendringen. Hier komt chloor in beeld.

Desinfectie van het zwembadwater:

Wanneer chloor aan het water wordt toegevoegd, reageert het met het aanwezige vuil en de micro-organismen in het zwembadwater. Deze reactie maakt deze ziektekiemen inactief, waardoor het water wordt gedesinfecteerd. Het chloor doodt bacteriën en virussen, waardoor de verspreiding van ziektes wordt voorkomen. Dit is van cruciaal belang, aangezien zwembaden ideale omgevingen kunnen zijn voor de groei en verspreiding van verschillende ziekteverwekkers.

Chloor en pH-waarde:

De toevoeging van chloor in zwembadwater heeft niet alleen te maken met desinfectie, maar ook met het handhaven van de juiste pH-waarde. De pH-waarde is een maat voor de zuurgraad van water. Chloor is het meest effectief bij het desinfecteren in een pH-bereik van 7,2 tot 7,6. Daarom is het belangrijk om de pH-waarde van het zwembadwater in evenwicht te houden. Een juiste balans tussen chloor en de pH-waarde zorgt voor een optimale desinfectie en voorkomt irritaties aan ogen en huid bij zwemmers.

Zijn er alternatieven voor chloor?

Hoewel het meest gebruikte desinfectiemiddel chloor in zwembadwater is, zijn er ook nog alternatieven beschikbaar. Omdat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor chloor of de geur ervan erg onaangenaam vinden, kiezen sommige zwembadeigenaren voor alternatieve systemen zoals ozonbehandeling, ultraviolet (UV) behandeling of zoutelektrolyse. Deze methoden kunnen ook effectief zijn bij het desinfecteren van het zwembadwater, maar hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Conclusie

Chloor is een essentieel onderdeel bij het handhaven van schoon en veilig zwembadwater. Het biedt effectieve desinfectie van micro-organismen en voorkomt de verspreiding van ziekteverwekkers. Het is belangrijk om de juiste balans tussen chloor en de pH-waarde van het zwembadwater te handhaven om optimale resultaten te bereiken. Hoewel er alternatieve desinfectiemethoden beschikbaar zijn, blijft chloor de meest gebruikte en betrouwbare keuze voor zwembadeigenaren over de hele wereld.

Meer weten over zwembaden? Bekijk meer van onze recente blogs!