Wat te verwachten tijdens de eerste zwemles?
Je kind gaat voor het eerst op zwemles, spannend! De eerste zwemles kan een behoorlijke mijlpaal zijn voor je kind, maar ook kan het bepaalde emoties oproepen. Hoe ga je hier mee om als ouder en hoe kun je jouw kind het beste op de allereerste lesjes voorbereiden? Wij geven wat handige tips weg.
- 16/08/2024
- Leestijd: 3 min
Voorbereiding op de eerste zwemles
Voordat je kind zijn eerste duik neemt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg er ten eerste voor dat je de zwemlocatie vooraf hebt bezocht, zodat je bekend bent met de instructeurs en hun beleid. Dit kan helpen om eventuele angsten bij zowel jou als je kind te verminderen. Bespreek met je kind wat ze kunnen verwachten, zoals het ontmoeten van de zwemleraar, het dragen van de juiste zwemkleding, en de zwemgroep. Een positieve houding en enthousiasme vanuit jouw kant kunnen absoluut helpen om je kind gerust te stellen en enthousiast te maken. Want zwemles moet leuk zijn!
Aankomst en eerste indrukken
Bij aankomst op de zwemlocatie, kan de omgeving misschien wat overweldigend lijken, vooral als je kind niet gewend is aan zwembaden. Neem de tijd om samen rond te kijken, het zwembad te verkennen en je kind te laten wennen aan de geluiden en geuren van het water. Het is belangrijk om rustig en positief te blijven, zodat je kind zich veilig voelt. Ook zal je kind even moeten wennen aan de instructeurs. Ons team staan zowel ouders als de kinderen altijd vriendelijke te woord en we leggen van tevoren altijd duidelijk uit wat we gaan doen tijdens de eerste zwemles.
Tijdens de eerste zwemles
Wennen is het sleutelwoord voor bij de eerste zwemles van je kind. Daarom wordt er in de eerste lesjes altijd wat meer aandacht gegeven aan spelen, plezier en spatten met water. Vanzelfsprekend zullen de zwemlessen steeds na verloop van tijd intensiever en gerichter zijn, bijvoorbeeld op specifieke zwemslagen of onderwater zwemmen. Maar voor de eerste zwemles wordt dus veel rekening gehouden met de benodigde wenperiode van je kind. Dit doen we bijvoorbeeld bij de zwemles ABC trajecten.
Gaandeweg introduceren onze zwemleraren nieuwe opdrachten, zwemslagen en technieken. De eerste zwemlesjes zullen nog veel gericht zijn op het wennen, maar langzamerhand willen we de kinderen ook voorbereiden voor nieuwe indrukken. Dit doen we altijd geleidelijk en op basis van het niveau van ieder kind in de zwemgroep.
Vertrouwd raken met water
Hoe raak je als kind vertrouwd met water? Vooral tijdens de eerste zwemles is het interessant om te kijken hoe je kind reageert op water. Op een speelse manier zorgen onze zweminstructeurs ervoor dat de kinderen water leuk gaan vinden, maar ook bewust van de mogelijke gevaren. We gaan allerlei spelletjes doen en af en toe met de koppies onder water!
Evaluatie en terugkoppeling zwemles
Uiteraard koppelen we alles aan de ouders terug na iedere zwemles. Wij vinden het namelijk belangrijk dat de ouders nauw betrokken zijn, vooral bij de beginlessen van je kind. We bespreken vragen zoals:
- Hoe ging de het eerste lesje?
- Hoe heeft je kind zijn of haar eerste zwemles ervaren?
- (en voor na meer zwemlessen): waar moet je kind nog aan schaven om zich te verbeteren?
Vergeet ook niet om thuis altijd de zwemlesjes nog even te bespreken met je kind! Vaak vinden kinderen het erg leuk om over de zwemlessen te praten. En misschien vonden ze bepaalde onderdelen nog wel een beetje spannend. Hoe dan ook, door erover te praten bereid je jouw kind vaak al voor wanneer de volgende zwemles op de agenda staat.
Meld je meteen aan voor
zwemles!
Van der Wal Sport- en Zwemacademie werkt met het A-B-C diploma van ZwemOnderwijs Nederland. Het verschil met het reguliere A-B-C van NRZ of Sep en Sop-diploma’s